Ingeniørstuderende på feltarbejde i Grønland med fjernguidning fra baghave i Danmark

Polarforskning Bygningskonstruktion Kortlægning og opmåling Råstoffer og råstofudvinding Miljøteknologi Byggeri

Selv feltstudier i Grønland kan klares med virtuel undervisning under coronanedlukningen, viste de ingeniørstuderende på DTU’s arktiske semester.

Østrigske Sarah Theresa Heller, 27, studerer på DTU’s Nordic Master in Cold Climate Engineering, og var i fuld gang med uddannelsens arktiske semester, som foregår i Sisimiut i Grønland 320 km nord for Nuuk, da coronapandemien lukkede store dele af verden ned, inklusive DTU’s grønlandske campus. 

Sarah og hendes medstuderende blev alligevel i Sisimiut og fortsatte studierne fra ingeniørkollegiet Apisseq – og her kan man for alvor tale om fjernundervisning, for underviserne befandt sig 3.500 km væk i Danmark, med en tidsforskel på fire timer.

En ting er at få forelæsninger, gruppearbejde og opgaver til at fungere online under coronanedlukningen, men hvad gør man, når et af de centrale kurser på det arktiske semester består af feltstudier med brug af kompliceret måleudstyr, og underviseren befinder sig langt væk i Danmark? 

Fjernundervisning i måleudstyr

"Jeg tror, vi alle blev endnu mere engagerede, fordi vi følte os forpligtigede til at hjælpe vores medstuderende, nu hvor vores undervisere ikke var til stede."
Sarah Theresa Heller, ingeniørstuderende på Nordic Master in Cold Climate Engineering

De studerende fik adgang til DTU’s udstyr og køretøjer i Sisimiut. Samtidig gik professor Lars Stenseng, Aalborg Universitet, som er ekstern underviser på uddannelsen, ud i sin baghave i Danmark og filmede, hvordan måleudstyret skulle samles, så de studerende kunne følge opstillingen komponent for komponent. Han sendte kort og koordinater, og så drog de studerende på egen hånd på feltstudier, hvor de lavede opmålingsøvelser. Det gik over al forventning, fortæller en stolt Sarah:

”Vi gjorde virkelig alt selv. Alle tog ansvar og hjalp hinanden. Vi var ude til kl. 21 om aftenen for at færdiggøre arbejdet. Jeg tror, vi alle blev endnu mere engagerede, fordi vi følte os forpligtigede til at hjælpe vores medstuderende, nu hvor vores undervisere ikke var til stede.” 

Upræcise data

Ulempen ved ikke at have underviseren til at se med over skulderen var til gengæld, at de studerende ikke opdagede, når de begik fejl. Først da de kom hjem, kunne de se, at de havde upræcise måledata. Sarah er alligevel glad for, at feltstudierne blev gennemført.

”Underviserne kunne have valgt at give os måledata fra sidste år, men de holdt fast i at finde en måde at få os ud i felten. Det var vigtigt for os at gennemføre, da det var en central del af dette kursus,” fortæller hun.

Lars Stenseng er også glad for, at det lykkedes at instruere de studerende hjemme fra baghaven:

”Som underviser bliver jeg helt rørt, når jeg hører, at de studerende har kæmpet, fået en masse læring og en succesoplevelse på trods af, at resultaterne ikke var helt som ønsket.”

Sarah og hendes medstuderende har netop afsluttet semesteret i Sisimiut ved udgangen af juni. Herefter skulle de have taget næste semester af uddannelsen på Svalbard, men pga. corona er det blevet aflyst. Det er endnu uvist, hvor de studerende skal være det kommende semester pga. coronasituationen.

Ud over Nordic Master in Cold Climate Engineering udbyder DTU også to diplomingeniøruddannelser, som delvist foregår i Sisimiut: Arktisk Byggeri og Infrastruktur samt Fiskeriteknologi. Der er kvote 1-ansøgningsfrist 5. juli.


Sarah Theresa Heller, studerende på Nordic Master in Cold Climate Engineering.

Fotos: Mantas Hesthaven.

DTU's arktiske ingeniøruddannelser

Nordic Master in Cold Climate Engineering

Nordic Master in Cold Climate Engineering er den første kandidatuddannelse, der uddanner ingeniører med speciale i arktisk byggeri og infrastruktur. Arktis er inde i en rivende erhvervsudvikling med nye industrier, sejlruter. Der skal bygges boliger og veje, skaffes vand og energi, der skal fjernes spildevand og affald. For at sikre en bæredygtig udvikling er der behov for ingeniører, der har viden om det arktiske økosystem, vejr, klima samt infrastrukturen og kulturen. Det får de studerende på Cold Climate Engineering mulighed for at studere på nært hold, når de som en del af uddannelsen tager Arktisk Semester, som DTU udbyder på Arctic DTU Campus Sisimiut i Vestgrønland.

Arktisk semester

Arktisk Semester strækker sig over fem måneder fra februar til slutningen af juni. De studerende gennemgår en række kurser, der bl.a. handler om infrastruktur, natur og klima- og miljøudfordringer samt feltstudier, hvor de skal lave landmåling, prøveboringer og klippesprængning. Det arktiske semester kan tages som en del af flere af DTU’s kandidatuddannelser og er også åbent for studerende fra andre universiteter.
 

To diplomingeniøruddannelser på Campus Sisimiut

DTU udbyder to diplomingeniøruddannelser i arktisk byggeri og infrastruktur samt fiskeriteknologi. De første tre semestre af begge uddannelser foregår på DTU’s campus i Sisimiut. Resten af uddannelsen foregår på DTU’s campus i Ballerup, evt. med et semester i udlandet. Der indgår desuden praktik i uddannelserne, hvor de studerende fx arbejder på ingeniørkontorer, i fiskerivirksomheder eller hos myndighedskontorer i Grønland.