Affald fra dumpen i Ilulissat. Foto: Center for Arktisk Teknologi, DTU.

Hygiejneforhold skal på dagsordenen i Grønland

fredag 18 mar 16
|

Kontakt

Pernille Erland Jensen
Lektor
DTU Sustain
93 51 09 69

Kontakt

Niels-Jørgen Aagaard
Lektor
DTU Construct
45 25 18 77
Til april afholder Center for Arktisk Teknologi (ARTEK) den internationale konference ARTEK Event den grønlandske by Sisimiut. ARTEK Event har i år fokus på hvordan eksisterende og nye teknologier kan bruges til at højne sundhedsniveauet i Arktis og er en nøgleaktivitet i Arktisk Råds arbejde med sundhed.

Center for Arktisk Teknologi (ARTEK) afholder hvert andet år den internationale konference ARTEK Event i Sisimiut.

I år sætter ARTEK Event fokus på, hvordan eksisterende og nye teknologier kan bruges til at højne sundhedsniveauet i Arktis. Det drejer sig særligt om teknologier, som er tilpasset affalds- og spildevandshåndtering i Arktis.

”Den samfundsmæssige udvikling skaber nye udfordringer i forhold til sundhed, affalds- og spildevandshåndtering og beskyttelse af vandressourcerne i Arktis. Derfor er der et stort behov for forskning i og udvikling af økonomisk overkommelige, robuste og bæredygtige tekniske løsninger, som fungerer under arktiske forhold,” fortæller Pernille Erland Jensen, lektor ved ARTEK og ansvarlig for ARTEK Event.

Nøgleaktivitet i Arktisk Råds sundhedsarbejde

"Vi er stolte af, at ARTEK Event bliver inddraget i Arktisk Råds arbejde med at sikre en bedre sundhed i Arktis. Det er en anerkendelse af den forskning og teknologiudvikling, som ARTEK og DTU Byg laver i Grønland"
Niels-Jørgen Aagaard

Utilstrækkelige hygiejneforhold er hverdag for mange mennesker i Arktis. Ifølge en stor undersøgelse, som blev udført fra 2001-2006 i Alaska, Canada, Grønland og Rusland, har mange mennesker ikke vand og kloakering installeret i deres hjem.

Arktisk Råds arbejdsgruppe om sundhed i Arktis, Arctic Human Health Experts Group, arbejder med at gøre sundheden og hygiejneforholdene bedre i Arktis. Blandt oplægsholderne til ARTEK Event er Thomas W. Hennessy, som er medformand (co-chair) for arbejdsgruppen. Han vil fortælle mere om undersøgelsen og om, hvordan Arktisk Råd vil bruge resultaterne fra bl.a. ARTEK Event 2016 i arbejdet for at gøre sundheds- og hygiejneforholdene bedre for befolkningen i de arktiske lande.

”Vi er stolte af, at ARTEK Event bliver inddraget i Arktisk Råds arbejde med at sikre en bedre sundhed i Arktis. Det er en anerkendelse af den forskning og teknologiudvikling, som ARTEK og DTU Byg laver i Grønland,” siger Niels-Jørgen Aagaard, institutdirektør på DTU Byg og centerleder for ARTEK.

Blandt oplægsholderne er forskere, myndighedsrepræsentanter og erhvervsfolk, der arbejder med sundhed, hygiejne og affaldshåndtering i Grønland og resten af Arktis. Der vil være deltagere fra alle arktiske og nordiske lande.

Fakta om ARTEK Event 2016

ARTEK Event afholdes i den grønlandske by Sisimiut fra d. 12-14. april 2016.

Konferencen henvender sig til forskere, beslutningstagere, myndigheder og virksomheder, der har interesse i at arbejde med teknologisk udvikling af de sanitære forhold i Grønland og resten af Arktis.

Mere information om ARTEK Event.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.