DTU-studerende Thomas Ravnshøj Johansen er blevet tildelt Jonathan Prisen 2015 på 50.000 kroner. Han modtager prisen på baggrund af sit bachelorprojekt, der var nomineret til bedste eksamensprojekt ved et internationalt symposium.
Thomas Ravnshøj Johansen afsluttede i januar 2015 sin diplomuddannelse i maskinteknik med specialisering i energiteknik på DTU. I sit bachelorprojekt arbejdede han med at udvikle en varmepumpe tilpasset arktiske forhold. Projektet var så godt, at hans vejleder indstillede projektet til en pris for bedste eksamensprojekt ved konferencen ”International Symposium on Advances in Refrigeration and Heat Pump Technology” i november 2015.
”I mit projekt har jeg undersøgt, hvordan varmepumper med havvand og luft som varmekilder fungerer i en grønlandsk sammenhæng. Jeg tog hensyn til både effektivitet og økonomi under de specielle arktiske forhold og afdækkede samtidig muligheden for at lave varmepumper i stor skala til industri og opvarmning. Projektet er specielt interessant set i lyset af Grønlands konvertering af landets primære energiforsyning fra fossile kilder til et mål om at basere 70-75 % på vandkraftværker, der bruger smeltevand fra gletsjere og fjeld,” forklarer Thomas Ravnshøj Johansen.
For 50.000 kroners opmuntring
Det blev et andet eksamensprojekt, der løb med førstepladsen i konkurrencen på det internationale symposium. Thomas Ravnshøj Johansen fik sig i stedet en anden overraskelse, da han efterfølgende modtog en hæderspris på 50.000 kroner for sit arbejde.
Prisen, som Thomas Ravnshøj Johansen netop har modtaget, hedder Jonathan Prisen 2015. Den uddeles af Jonathan Motzfeldts Fond og har med fondens egne ord til formål at ”tjene modtageren til opmuntring”. I år valgte fonden altså, at Thomas Ravnshøj Johansen skulle opmuntres med en hædersbevisning samt et engangsbeløb på 50.000 kroner for sit gode arbejde.
"I det grønlandske erhvervsliv er der hårdt brug for ingeniører med særlig ekspertise i Arktis. I den sammenhæng er Thomas Ravnshøj Johansen en stærk rollemodel for andre, der overvejer netop det uddannelsesspor"
Bestyrelsen for Jonathan Motzfeldts Fond
”I det grønlandske erhvervsliv er der hårdt brug for ingeniører med særlig ekspertise i Arktis. I den sammenhæng er Thomas Ravnshøj Johansen en stærk rollemodel for andre, der overvejer netop det uddannelsesspor. Bestyrelsen håber, at denne opmuntringspris ikke alene skaber opmærksomhed om en engageret grønlandsk studerende med "ben i næsen", men også opmærksomhed om ambitiøse og spændende uddannelsesprojekter i Grønland,” lyder det blandt andet i motivationen fra fonden.
Fokus på forankring af uddannelse og forskning i Grønland
Blandt de spændende uddannelsesprojekter i Grønland, som fonden nævner i sin motivation, er DTU Bygs planer om at udbygge Center for Arktisk Teknologi (ARTEK) i den vestgrønlandske by Sisimiut. Fra februar 2016 udbyder ARTEK for første gang et Arktisk Semester for overbygningsstuderende, som ønsker at specialisere sig i byggeteknologi tilpasset arktiske egne.
”Nomineringen til bedste eksamensprojekt og min efterfølgende modtagelse af Jonathan Prisen har skabt en del opmærksomhed omkring projektet med varmepumperne i Grønland. Jeg oplever stor interesse for de nye muligheder for opvarmning, som varmepumperne kan give,” siger Thomas Ravnshøj Johansen, der på nuværende tidspunkt i gang med at tage en kandidatuddannelse i konstruktion og mekanik med fokus på termisk energi på DTU.