Foto: Getty Images

Til gavn for samfundet – også i Arktis

tirsdag 30 mar 21

Kontakt

Niels Hoedeman
Chefkonsulent
DTU Space
93 51 89 71
Arctic DTU er indgangen til DTU’s aktiviteter i de arktiske egne. I de kommende år vil centeret fremme samarbejdet med andre arktiske forskningsog uddannelsesmiljøer.

”Det er gennem samarbejde om forskning og uddannelse – både nationalt og internationalt – at vi skaber fundamentet for en fredelig og bæredygtig udvikling i Arktis.”

Ordene kommer fra Niels Hoedeman, der er konstitueret leder af centeret Arctic DTU.

Arctic DTU’s opgave har siden etableringen i 2018 været at fremme DTU’s aktiviteter med arktisk perspektiv inden for forskning, uddannelse, innovation og rådgivning. Derudover er centeret også sekretariat for samarbejdet mellem DTU og Grønlands Selvstyre. DTU har gennem mange år haft en rammeaftale med Selvstyret om uddannelse af ingeniører med arktiske kompetencer. Især dette har skabt en særlig relation mellem DTU og det grønlandske forsknings- og uddannelsesmiljø, fortæller Niels Hoedeman. Lotte Krull ”Som det eneste danske universitet har DTU en campus i Grønland. I tæt samarbejde med Tech College Greenland (KTI) driver og udvikler vi campussen, der ligger i Sisimiut, og den indgår som forskningsstation i Interact, som er et cirkumpolart netværk af forskningsstationer,” siger Niels Hoedeman og uddyber:

”Både vores uddannelsessamarbejde med Grønlands Selvstyre og de afledte tætte relationer til en lang række grønlandske institutioner, virksomheder og myndigheder giver DTU en helt særlig position i Danmark til at styrke arktisk forskning, innovation og uddannelse.”

Ny rammeaftale på plads

Den særlige position kommer også til udtryk i det grønlandske forskningsråd, hvor DTU som det eneste danske universitet har en repræsentant med Thomas Ingeman-Nielsen, lektor ved DTU Byg, der netop er udpeget som næstformand i rådet.

DTU’s rammeaftale med Grønlands Selvstyre blev fornyet i 2020, og med den står DTU med flere muligheder for at samarbejde med Grønland, siger Niels Hoedeman:

”Aftalen åbner for et udvidet samarbejde og større inddragelse af DTU’s forskellige fagligheder. Der er mange spændende perspektiver for DTU’s fremtidige arktiske aktiviteter til gavn for samfundet.” 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.